După ce săptămâna trecută, pe stocul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău se mai afla o singură doză de vaccin antitetanos, în aceste zile, problema pare să-şi fi găsit rezolvare. Sau cel puţin aşa susţine Laurenţiu Barna, managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, care spune că la Zalău au ajuns 400 de doze de antitetanos.
Potrivit sursei citate, unul dintre factorii care au dus la golirea stocului îl reprezintă nerespectarea protocolului ce prevede cazurile în care se face administrarea acestui ser. „Facem nişte excese. Mie aşa mi se pare. Medicii decid să facă acest vaccin şi persoanelor care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor după ce au fost înţepaţi de căpuşe. Iar protocolul prevede că vaccinul antitetanos nu se administrează pentru înţepături de căpuşe, ci doar pentru plăgi însângerate, înţepături cu un corp ruginit etc.”, a explicat Barna, adăugând că nefiind de specialitate, nu poate interveni într-o decizie medicală.
Nu a fost pentru prima dată când SJU Zalău s-a confruntat cu o criză de vaccin antitetanos. O problemă similară apăruse şi la mijlocul lunii mai, când spitalul dispune de doar 15 fiole, în condiţiile în care necesarul lunat era estimat la aproximativ 450 de doze.
Criza vaccinurilor, precum şi explozia preţului survin ca urmare a închiderii liniei de producţie la Institutul Cantacuzino.
Tetanosul este o boală infecţioasă gravă, cu potenţia fatal, ce apare ca urmare a infectării unei plăgi cutanate produsă de un obiect murdar ori ruginit sau prin muşcături de animale. Îmbolnăvirea produce leziuni ale nervilor periferici, cauzând paralizii şi crampe musculare tipice, precum şi leziuni la nivelul muşchiului cardiac.
Pe plan mondial, mortalitatea cauzată de această boală infecţioasă este de 40 la sută şi afectează cu precăderii tinerii şi vârstnicii.